Blott en dag

Titel: Blott en dag
Författare: Therese Slettengren
Betyg: 4 av 5
Förlag: Hoi Förlag
Utgiven: 2018
Format: Inbunden
Antal sidor: 283
ISBN: 9789176970775

Nora växer upp på 1960-talet som enda barn till två äldre föräldrar. Hon är mobbad i skolan, och spenderar helst sin lediga tid med pappa Herman som hon har en varm och nära relation till och som hon ser som sin bästa vän. En dag på väg hem från skolan blir Nora överfallen och svårt misshandlad. Familjen tar det mycket hårt och inget blir sig likt efter detta. Tiden går, och Herman blir mer och mer frånvarande, han är där men ändå inte.

En till synes obetydlig händelse får Nora att förstå att han döljer något för henne, deras far- och dotterrelation sätts på spel och ingenting blir någonsin som förut, då hemligheten han bär på visar sig få ödesdigra konsekvenser.

Blott en dag är en gripande relationsroman som sträcker sig över flera generationer där mörka familjehemligheter skapar livslånga splittringar. Den kretsar kring hur en pappas svek mot sin ungdomskärlek får tragiska följder för den han älskar högst, dottern Nora.

Egna reflektioner
Vissa böcker är som teflon, de glider ur huvudet när man läst klart. Sen finns det andra som, likt en bekväm tonåring, aldrig verkar vilja flytta ut. Detta är en tonåring.

Trots att jag börjat på en ny bok ligger denna kvar och pockar på uppmärksamhet. Vad hade hänt om Noras pappa berättat sin hemlighet? Kunde hon gjort något annorlunda? Hade hon kunnat få hjälp med sitt mörker?

Boken berör på djupet och väcker mycket tankar och frågor kring moral och ärlighet. Till viss del förstår jag Noras agerande och känner med henne, men samtidigt blir jag arg på hennes ibland nonchalanta och själviska sätt.

Det är en lättläst bok med bra språk, en riktig bladvändare med en intressant story. Till viss del förutsägbar men inte så att det på något sätt förstör läsupplevelsen. Jag gillar att den spänner över flera generationer och att man får följa Nora genom livet.

Detta är Therese Slettengrens debutroman och hon får med beröm godkänt. Jag hoppas verkligen att det kommer fler böcker.

Om författaren:
Therese Slettengren är uppväxt i Mälarhöjden och i Saltsjöbaden, men bor idag på Lidingö med sin familj. Hon är utbildad jurist och journalist, och arbetar som frilansskribent och med kommunikation. Hon har gått skrivarkurs på Skrivarakademin, vilket resulterade i debutromanen Blott en dag.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Hoi Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln