Folk med ångest

Titel: Folk med ångest
Författare: Fredrik Backman
Betyg: 2 av 5
Förlag: Älska pocket
Utgiven: 2020
Format: Pocket
Antal sidor: 346
ISBN: 9789179130268

”En man som heter Ove”-författaren Fredrik Backman är tillbaka med sin sannolikt bråkigaste roman hittills. ”Folk med ångest” är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den…tom. I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?

Egna reflektioner
Jag tillhör den allt mindre skaran av människor som inte har läst något av Fredrik Backman. Men jag har förstått att han är en hyllad författare.

Han är väldigt skicklig på att gestalta karaktärernas olika personligheter och låter oss ta del av deras levnadshistorier. Han får mig som läsare att reflektera över dagliga utmaningar och han har ett lysande sätt att blanda humor med vemod.

Fredrik Backman har en egen stil med ett tungt och allvarligt problem i botten där han sen använder sin underfundiga humor och ger den ena vinklingen efter den andra. På så sätt avdramatiserar han det utan att för den skull förminska det.

Tyvärr blev jag inte så värst imponerad av just denna bok. De första två tredjedelarna upplevde jag mest som en pratig historia. Karaktärerna var lite mycket om sig och kring sig och det kändes mest som svammel för att fylla ut sidorna.

Tanken är god men hans skrivsätt i denna boken passade tyvärr inte mig riktigt.

Om författaren
FREDRIK BACKMAN (född 1981) har sedan debuten 2012 blivit ett internationellt fenomen. Fem av hans böcker har nått New York Times bästsäljarlista, de har översatts till fler än 40 språk och filmatiseringen av hans första bok En man som heter Ove Oscarsnominerades. Rättigheterna till ”Folk med Ångest” har köpts av Netflix och kommer produceras av FLX, bolaget som också producerade ”Störst av allt”.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln