Vuxna män gör saker tillsammans

Titel: Vuxna män gör saker tillsammans
Författare: Linus Kuhlin
Betyg: 3 av 5
Förlag: PUG förlag
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 287
ISBN: 9789188699367

”Killinggänget bygger mycket på att vi egentligen inte tycker om varandra. /Robert Gustafsson

Vuxna män gör saker tillsammans är inte bara en biografi om en av Sveriges mest omtalade konstellationer av kreatörer och komiker utan lika mycket en bok om humor som livshållning och manlig vänskap.

Killinggänget var den första humorgruppen att både bete sig och behandlas som ett rockband snarare än en humorgrupp. Under1990- och 2000-talet var de Sveriges mest stilbildande, hyllade och bästa humorgäng med succéer som NileCity 105,6Torsk på Tallinn och Fyra nyanser av brunt. Samtidigt kantades produktionerna av ständiga bråk, skandaler och depressioner.

Den enda biografin i sitt slag
När författaren och journalisten Linus Kuhlin för några år sedan ville läsa en biografi om det populära Killinggänget upptäckte han till sin stora förvåning att någon sådan inte fanns. Lösningen blev att i någon slags gå-över-ån-för-vatten-anda skriva den själv. Under arbetet med boken har Linus intervjuat såväl medlemmar i Killinggänget som personer som har verkat runt humorgruppen. Vi möter också några av de personer som, på ett eller annat sätt, dyker upp i killingarnas mycket rika persongalleri. Bokens förord är skrivet av Kalle Lind, Sveriges populärkulturella nestor.

Egna reflektioner
Nile City har jag ju sett och likaså Torsk på Tallinn. Men jag måste erkänna att jag inte hade så bra koll på deras övriga produktioner.

Linus Kuhlin har verkligen gjort ett gediget researcharbete och sammanfattat Killinggängets år på ett väldigt inspirerande sätt. Det som höjer boken är att den går så mycket på djupet. Det är inte bara humor och allt det roliga. Boken belyser även deras vänskap och ibland ovänskap. Det kan vara svårt att arbeta så tätt ihop med sina vänner, alla är inte i samma fas i livet och det kan uppstå problem.

Det är en underhållande bok med många roliga anekdoter och en hel del bakgrundsfakta till t.ex. filmer. Likaså finns det mängder av citat och kommentarer från medlemmarna själva.

Är du ett fan av Killinggänget eller bara nyfiken på en av Sveriges mest kända humorgrupper ska du absolut läsa boken.

Om författaren
Linus Kuhlin, född 1993, är skriftställare och journalist från Göteborg. Han är utbildad vid JMG och har skrivit för bland annat Faktum, Hymn och KulturUngdom. Dessutom medverkar han med texter i böckerna Regnbågar och krockade bilar och Per Svensson: alchemy art architecture. 2018 debuterade han som författare med Skuggorna kommer, en rockbiografi om Freddie Wadlings mytomspunna postpunkband Cortex.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln