Villa Havsbris

Titel: Villa Havsbris
Författare: Caroline Säfstrand
Betyg: 4 av 5
Förlag: Norsteds Förlag
Utgiven: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 313
ISBN: 9789113097954

Tre personer sökes för renovering av anrikt kurhotell under två månader. Lön: boende och mat. Krav: du är händig och har ett lätt bagage

Sophie återvänder motvilligt till sin barndomsort Skepparkroken när hennes mamma dör. Huset hon har vuxit upp i det gamla kurhotellet Villa Havsbris, som Sophie trodde var sålt tillhör plötsligt henne. Planen att genast återvända till livet i Berlin ställs helt på ända.

Villa Havsbris, som har gått i arv i generationer och som under sin storhetstid fylldes av poeter och författare, är nu slitet och nedgånget. Sophie är fast besluten att sälja huset, det väcker alldeles för många minnen till liv. Eftersom hon själv inte är det minsta händig söker hon hantverkare som mot mat och husrum kan ge huset lite av sin forna glans tillbaka. Inom kort flyttar Isak, Martin och Katja in, alla i behov av en paus från sina vanliga liv. Till en början flyter allt på, men är deras bagage så lätt som de påstått?

Ella, den döva damen i grannhuset, har i alla år skött den stora trädgården som omger villan. Hon bär också på en tung hemlighet en hemlighet om Sophies familj. Ska Ella berätta vad hon vet för Sophie eller inte?

Egna reflektioner
Det är något speciellt med att läsa en bok som utspelar sig i ens närmiljö. Jag bor knappt en mil från Skepparkroken där Villa Havsbris ligger och känner väl igen mig i miljöerna.

Caroline Säfstrand är en mästare på att skapa intressanta karaktärer som blir både komplexa och mänskliga. De har fel och brister som alla andra och efterhand som man lär känna dem förstår man anledningen till en del märkliga beslut.

Boken är en riktig bladvändare som man inte vill lägga ifrån sig. Den är full av målande beskrivningar av såväl miljöer som människor och känslor. Jag som läsare blir väldigt berörd av deras olika öden.

Detta är den första boken av Caroline Säfström som jag läser men jag hoppas att det inte blir den sista.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln