Religion och hår


Titel:
 Religion och hår
Författare: Daniel Sandin
Betyg: 3 av 5
Förlag: Dialogos Förlag
Utgiven: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 155
ISBN: 9789175043524

Hår är viktigt för oss människor. Genom att klippa och raka oss eller låta bli har vi möjlighet att uttrycka vår identitet. Men vårt hår är inte enbart en privat angelägenhet. Också Gud tycks vilja ha ett ord med i laget. För faktum är att i alla stora religioner finns det normer och regler för hur vi människor ska hantera vårt hår och de är många.

Att studera dessa religiösa uttryck är minst sagt fascinerande. Det uppstår mängder med frågor. Varför låter en del ortodoxa män håret växa vid tinningarna, och formar det som skruvlockar? Varför rakar kristna munkar sina hår så att bara en hårkrans återstår? Varför rakar många muslimska kvinnor en del av sitt kroppshår? Varför offrar en del hinduiska kvinnor sitt långa hår till Vishnu, och betalar för det trots att håret säljs för stora belopp till väst? Varför klipper sig inte sikher och varför har de turban? Och varför har många rastafarier dreadlocks?

Men religionerna har inte bara en mängd regler för hur håret ska hanteras. Religionerna är också fulla av berättelser där håret spelar en central roll. I denna bok behandlas många av dessa. Vi får vi så klart möta den bibliske hjälten Simson vars styrka sitter i håret. Vi får veta varifrån uppfattningen om Jesu långa hår härstammar och om det finns någon sanning i det. Vi närmar oss förrädaren Judas och bilden av hur hans hår kan ha sett ut. Och så studerar vi så klart profeten Muhammeds utseende. Är det sant att han hade fyra flätor? Vi tittar närmare på de hinduiska gudarna Vishnu och Shiva och deras förhållande till hår. Och så granskas bilden av Buddha. Varför framställs han alltid med hår trots att alla buddhistiska munkar rakar sig på huvudet för att efterlikna Buddha? Och mycket, mycket mer.

Egna reflektioner
Jag har aldrig direkt reflekterat över det tidigare. Att religioner har ett speciellt förhållningssätt till hår.

Här har du en bok som tar upp just det på ett väldigt enkelt och lättförståeligt sätt. Det är lite som en faktabok fast i en berättande form med små komiska kommentarer här och där.

Daniel Sandin ger oss en snabblektion av grunderna inom några av de stora religionerna och visar på sambandet mellan gamla skrifter och modernt hårbruk.

Har du ett allmänt intresse av religion och/eller hårtraditioner så tycker jag absolut att du ska läsa boken.

Om boken
Religion och hår är en populärvetenskaplig bok som vänder sig till alla intresserade. Boken är rikt illustrerad och lättillgänglig. Förutom berättelser om religion och hår presenteras bakgrunden till alla religioner. Också den läsare som saknar större kunskap om religionerna kan läsa boken med behållning. Boken innehåller också historiska perspektiv. De religiösa uttrycken kompletteras med historiska. Ett avslutande kapitel ägnas helt åt en överblick av hur vi historiskt behandlar vårt hår.

Om författaren
Daniel Sandin är författare och gymnasielärare i bland annat religionskunskap i Lund.