1794

Titel: 1794
Författare:Niklas Natt och Dag
Betyg: 5 av 5
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgiven: 2020
Format: Pocket
Antal sidor: 507
ISBN: 9789137157634

Uppföljaren till succéromanen ”1793”, som tagit Sverige och världen med storm. En mor sörjer sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, en enarmad palt som sörjer sin döde vän. På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för. I den andra delen i Niklas Natt och Dags ”Bellman noir”-trilogi, får vi åter följa Mickel Cardell och Anna Stina Knapp och den myllrande och ruttnande värld som är deras, där vad lite som återstår av den gustavianska ärans prakt är statt i sönderfall. Niklas Natt och Dag visar att han är långtifrån färdig med sin brutala och nakna skildring av det sena 1700-talets mörkaste vrår.

Egna reflektioner
1794 är mörk, dyster och otäck men även full av hopp och värme. Och precis som föregångaren är den helt omöjlig att lägga ner.

Jag har ca 100 brev, skrivna av en anfader till min man, som bodde i Stockholm under denna tid. Mycket av det han berättar om i sina brev är samma saker som jag kan läsa i boken. Bl.a. om fina silverspännen på skor.

Niklas Natt och Dag tar oss med genom Stockholms gator och gränder, låter oss träffa såväl fattighjon som herremän. Och med sina fantastiska miljö- och personbeskrivningar känns det som om man är mitt ibland dem.

Språket är formidabelt, skrivit med den tidens ord och uttryck. En ruskigt bra och välskriven bok som jag verkligen rekommenderar.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln