Mölle by the sea

Titel: Mölle by the sea
Författare: Gustaf Skördeman
Betyg: 4 av 5
Förlag: Reaper
Utgiven: 2015
Format: Inbunden
Antal sidor: 317
ISBN: 9789198219708

Friherre Bielke hittas mördad nedanför Italienska vägen, och allt pekar på att den skyldige är någon av pensionat Solviks övriga gäster men vem? Den förbindlige kamrer Green, den stukade pastor Blad, den bildsköne aktören Crona, de fromma systrarna Wass eller den illvillige herr Lööf? Eller kan gärningsmannen ha varit någon ur personalen den förvirrade hovmästare Root, den trötta spritkassörskan fröken Kvist eller kanske pensionatsinnehaverskan själv, fru Blom?

Mölles allt annat än skarpsinnige konstapel Sten Sachs går bet på mordgåtan, men så anländer en viss Felix Nero till pensionatet och ett rykte uppstår att han är en hemlig internationell detektiv, utsänd från huvudstaden för att fånga mördaren. Att ryktet inte alls är sant lyckas Nero aldrig få någon att tro på, och sakta dras han så in i jakten på friherre Bielkes baneman.

I Mölle by the Sea förenas kriminalberättelsen med en stor portion humor och språkglädje. Oklart sen om genren ska heta humordeckare eller punschroman, men roligt är det.

Egna reflektioner
Detta är fars när det är som bäst! Det sker ett mord, det finns ett utpekat antal misstänkta, en omåttligt trög poliskonstapel och en handelsresande som misstänks vara en hemlig detektiv.

Jag bor ju inte så långt från Mölle så det kändes nästan som ett måste att läsa Mölle by the sea och jag ångrar mig inte. Det är en väldigt lättsam och underhållande bok. Den har ett underbart språk som andas 1920-tal och Gustaf Skördeman är fantastiskt duktig på att gestalta såväl människor som miljöer.

Vill du ha en stunds förströelse och läsa något som skiljer sig från mängden? Då är detta boken för dig.

Sagt om boken
En helt förtjusande sommarläsning i hängmattan. Lättsam, rolig, finurlig och dessutom skriven på en alldeles lysande svenska.”
”Jag faller för tidsepoken, tonläget, humorn. Språket förförde mej på stört.”
”Språket Här är det bara att stöna av lycka! Språket är livfullt, varierat, spänstigt och samtidigt lättläst.
Tonfallet är perfekt fångat. Det har en underfundig, humoristisk touch som gör läsningen njutbar rätt igenom.
Lektörstjänst, Författarcentrum Öst

”Vill man ha en mycket behaglig läsupplevelse så kan man skaffa sig romanen ’Mölle by the Sea’ av den mysteriösa signaturen Herr G.”
Kalle Lind, SR

Sol, utpressning, lögner, hemliga kärlekar, fulla präster författaren skriver flödigt, ordrikt, i arkaiserande stil med många roliga formuleringar.
Bibliotekstjänst