För han var redan dö

Titel: För han var redan dö
Författare: Eva Frantz
Betyg: 4 av 5
Förlag: Schildts & Söderströms
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 418
ISBN: 9789515250186

Enstöringen Börje Bohman är spårlöst försvunnen och hans förfallna tegelhus högst uppe på Betesbacken verkar övergivet.

Hockeylegenden Samuel Lindberg har låtit bygga ett smaklöst palats på en ö en kort bit från centrum och hans hustru Alison misstänker att hennes man inte har varit ärlig gällande sitt förflutna.

En mamma på barnvagnspromenad upptäcker någonting förskräckligt när hon ska titta till sin baby i vagnen.

Äldre kriminalkonstapel Anna Glad tar sig an att lösa flera mysterier på en gång. På det viset slipper hon fundera så mycket på det faktum att hon inom bara några månader ska få ett barn med en man som bor hundratals kilometer bort. Kan Anna förlita sig på sin magkänsla när det är så trångt i magen?

Egna reflektioner
Ni vet den där känslan när man redan i början av en bok känner att den här boken kommer bli svår att lägga ner. Precis så är det med För han var redan dö.

Eva Frantz har skapat ett gäng intressanta och trovärdiga karaktärer, vissa trevliga och vissa mindre trevliga. Boken håller ett högt tempo men med små pauser ibland för att hämta andan. Den är lättläst och jag gillar att man har med de finlandssvenska uttrycken, de förstärker känslan av att vara i Finland.

Författaren lyckas verkligen att både bygga upp och hålla kvar spänningen hela vägen. Personligen blev jag helt bortkollrad och slutet kom som en överraskning.

Jag vill verkligen träffa Anna Glad fler gånger!

Om författaren
Eva Frantz (f. 1980) är uppvuxen i Helsingfors och bor nuförtiden i Esbo. Hon arbetar på Radio Vega som programledare för bland annat Radiohuset, Morgonöppet, Nöjesfredag och Vegalistan. Hennes favoritämne är Eurovision Song Contest som hon rapporterat från i flera år. Hon gör också den populära Relationspodden tillsammans med Hannah Norrena. Frantz blogg har valts till Bäst skrivna blogg.

Frantz debuterade år 2016 med mysdeckaren Sommarön och har sedan debuten gett ut minst en bok per år. År 2019 valdes Den åttonde tärnan till årets bästa deckare i Finland och Hallonbacken, en rysare för barn belönades med Runeberg Junior-priset.

Sagt om hennes böcker
Årets bästa deckare säger Finska deckarsällskapet om Den åttonde tärnan och det är bara att konstatera att sällskapet gjort ett bra val; ruggbra inom klassisk Nordic Noir; språk, intrig, miljö, karaktärer, allt sitter stadigt i bladvändande spänning.
Svenska Deckarfestivalen recenserar Den åttonde tärnan

Böckerna om Anna Glad:
För han var redan dö 2020
Den åttonde tärnan 2018
Blå villan 2017

Boken finns att köpa hos bl.a.
Schildts & Söderströms
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln