Dödsblommeört

Titel: Dödsblommeört
Författare: Johanna Willmark
Betyg: 3 av 5
Förlag: Ekström & Garay
Utgiven: 2019
Format: Häftad
Antal sidor: 243
ISBN: 9789189047396

”Dödsblommeört” är Johanna Willmarks debutroman och ett försök till uppgörelse med hennes släkthistoria. En delvis historisk roman som tar avstamp i dödsdomen för trolldom mot en kvinnlig släkting elva generationer tillbaka.

De tre berättelserna från olika tidsperioder kretsar kring fyra teman: moderskap, myndighetsutövning, alternativmedicin och sexualitet. En stark bok med trådar som löper tvärs genom historien och bildar en sammanhängande, om än nyckfull, helhet.

Ibland behöver vi gå längre än till botten av oss själva. Ibland når vi vår botten bara för att förstå att det endast är början på något långt mycket mer omfattande och komplext. Hur långt tillbaka behöver en kvinna gå för att hitta en feminin grund bortom vår kulturs dikotomi om svart och vitt, smutsigt och upphöjt? Åtminstone förbi 1600-talet.

Egna reflektioner
Kvinnans historia är ett ämne som kan diskuteras i all oändlighet. Överlag så bedöms ju män och kvinnor väldigt olika, så har det alltid varit i de flesta kulturer.

I boken tas t.ex. häxjakten upp. Flera vittnesmål påtalade att även männen var med på Blåkulla, men väldigt få blev dömda. Var det inte lika farligt att männen bolade som att kvinnorna gjorde det? Detta och mycket annat tar Johanna Willmark upp i sin bok.

Detta är en bok som både berör och upprör. Den väcker många tankar om de tre kvinnornas lott i livet. Jag gillar speciellt att kvinnornas egna tankar och känslor får så stort utrymme. Och att kvinnorna på 1600-talet har fått behålla sina gamla ord och uttryck.

Detta är en väldigt vacker bok om mörka ämnen.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Trolldomsprocesser
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln