Den nya flickan

Titel: Den nya flickan
Författare: Daniel Silva
Betyg: 3 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 422
ISBN: 9789150948684

När den saudiske kronprinsens dotter kidnappas inleds en kamp på liv och död. Spionromanens mästare Daniel Silva är tillbaka med en andlöst spännande thriller om högt politiskt spel i Mellanöstern.

På en exklusiv privatskola i Schweiz växer nyfikenheten kring den nya flickan som varje morgon anländer i en bilkonvoj värdig ett statsöverhuvud. Ryktet säger att hon är dotter till en rik affärsman. Men sanningen är att hennes far är Khalid bin Mohammed, den saudiska kronprinsen. För inte så länge sedan hyllades prins Khalid för sin sociala och religiösa reformvilja, nu är han misstänkt för inblandning i mordet på en regimkritisk journalist. När hans dotter kidnappas vänder han sig till den enda person som han vet kan hitta henne – Gabriel Allon, chef för den israeliska underrättelsetjänsten.

Allon har ägnat större delen av sitt liv åt att jaga terrorister, inklusive saudiska jihadister. Prins Khalid har en gång svurit på att utplåna den radikala islamismen i landet. Av den – och endast den – anledningen är Gabriel villig att hjälpa honom. Tillsammans utgör de en osannolik allians i en tyst och dödlig kamp. Båda har de sin beskärda del av fiender, och båda har allt att förlora om de misslyckas.

Egna reflektioner
Jag vill inte påstå att jag läst särskilt många spionromaner i mina dagar men det var absolut en positiv upplevelse.

Daniel Silva är fd krigskorrespondent och det märks att han kan sina saker. Han skildrar ett, inte helt otänkbart, politiskt läge i Mellanöstern och det fulspel som pågår mellan olika länder.

Boken har ett bra språk och håller ett högt tempo med flera oväntade vändningar. Det gör den spännande och läsningen flyter på bra. Det som drar ner betyget lite är alla dessa olika platser och personer. Det kräver en del koncentration för att hålla isär dem och personligen har jag lite svårt med det. Bortsett från det tycker jag absolut att det är en mycket bra bok och en författare jag gärna läser mer av.

Om författaren
Daniel Silva är en prisbelönt författare och en lång rad av hans böcker har toppat New York Times bestsellerlista. Han har skrivit 21 romaner hittills, bland annat Svart hämndSpionernas hus och Den andra kvinnan. Världen över har hans böcker blivit bästsäljare och översatts till fler än 30 språk. Han bor i Florida med sin fru, tv-journalisten Jamie Gangel, och deras tvillingar Lily och Nicholas. Läs mer om Daniel Silva på www.danielsilvabooks.com.

Sagt om boken
”En helt oemotståndlig thriller, baserad på det politiska läget i Mellanöstern och fördjupat av det universellt mänskliga en familjetragedi innebär.” Booklist

”Sofistikerad … Silva levererar som alltid genomarbetade romangestalter, en komplex handling och en färgstark bakgrund, som allt sammantaget gör detta till en trovärdig historia …” Publishers Weekly

”Då och då kommer det en helt briljant roman som lyckas gestalta den tid vi lever i – världens utmaningar, globalt falskspel och tragedier – lika skickligt som, eller till och med bättre än, journalistiken. Daniel Silvas Den nya flickan är just en sådan roman. En ögonöppnare och en njutning att läsa.” Bob Woodward, journalist och författare till Fruktan: Donald Trump i Vita huset

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln