Änkornas begravningsbyrå

Titel: Änkornas begravningsbyrå
Författare: Johanna Nilsson
Uppläsare: Klara Zimmergren
Betyg: 4/5
Förlag: Storytel
Utgiven: 2020
Format: Ljudbok

Tre änkor, med mycket olika bakgrund, träffas via en sorgegrupp. De befinner sig alla i en utsatt situation i livet och behöver en förändring – så de beslutar sig för att starta en begravningsbyrå tillsammans! Huvudpersonen Betty, 51, har två barn, jobbar i delidisken på ICA, lider av svåra klimakterieproblem och har extrem fobi för döden. Dessutom är hon helt barskrapad, då hennes man lämnade stora skulder efter sig. Den före detta prästen Viveka, 42, tycks förakta allt och alla men har en vass humor och en ännu vassare hjärna. Eva, 74, är trions mammafigur, som med klokhet och värme överbryggar alla hinder. “Död med Glöd” blir namnet på begravningsbyrån, som är tänkt att erbjuda något alldeles nytänkande och speciellt. Men det blir inte okomplicerat, eftersom de helt och hållet saknar erfarenhet, och eftersom de alla tre brottas med mörka hemligheter som hotar att avslöjas.

Egna reflektioner
Titeln Änkornas begravningsbyrå tilltalade mig på något sätt. Jag har haft en period med mycket smärta och dåligt mående och kände att jag behövde piggas upp. Och vad kan då vara bättre än Klara Zimmergrens pigga röst?

Sen visade det sig att storyn som sådan också var väldigt uppiggande. Det är mycket humor blandat med en del svärta och Johanna Nilsson har ett härligt sätt att blanda dessa två till en alldeles perfekt cocktail.

Historien är lättlyssnad, mycket tack vare uppläsaren, och jag ser fram emot nya avsnitt. Storyn har ett djup och tar upp allvarliga och aktuella ämnen såsom spelmissbruk, fobier och självmord. Men trots det känns den aldrig tung att lyssna på utan har hela tiden glimten i ögat. Jag såg att det ska komma en uppföljning nu i höst vilket glädjer mig mycket.

Om boken
Änkornas begravningsbyrå är en varm och humoristisk berättelse om sorg, hopp och oväntad vänskap. Den är skriven av Johanna Nilsson, som även ligger bakom succéserien Summer Karlsson.

Boken finns att lyssna på hos bl.a.
Storytel