Fågelbarnet

Titel: Fågelbarnet
Författare: Inger Frimansson
Betyg: 3 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 391
ISBN: 9789150948653

Den vilda, svarta fågeln som bor hemma hos Justine Dalvik i huset vid Mälarens strand är inte sig lik. Och det är inte mannen hon bor med heller. Hans Peter jobbar som nattportier på Hotell Tre Rosor i Stockholm och Justine har märkt att han blivit alltmer trött och butter på senaste tiden.

Mikael Gendser sörjer fortfarande sin pappa som mystiskt försvann i den malaysiska djungeln för flera år sedan och tillsammans med sin nya flickvän Saga kommer han på en genial plan för att skaffa sig ett gott liv.

När Hans Peter försvinner spårlöst från det gamla stenhuset, den svarta fågeln blir allt sjukare och Justines plågoande från barndomen, Jill, plötsligt dyker upp i hennes liv igen inser Justine att ingenting längre är vad hon trodde.

Egna reflektioner
Justine Dalvik har en förmåga att krypa innanför skinnet, och in i huvudet på mig. Hon är helt omöjlig att förstå sig på men av någon obegriplig anledning fascinerar hon mig.

Justines demoner från förr har nästan försvunnit och hon lever ett stilla liv med sambon Hans-Peter och den stora svarta fågeln. Tills en dag när mannen försvinner spårlöst och fågeln börjar bete sig underligt.
Även Christa börjar bete sig underligt, hon står inte ut i den trånga lägenheten där hon bor med sin mamma. Lägenheten som de flyttade till när mamma sålde villan efter Det Ofattbara Hemska som hände med hennes pappa. En dag är också Christa försvunnen.

Del tre i serien om Justine Dalvik är väldigt lättläst, jag gillar speciellt att det är korta kapitel. Nu har jag läst alla delarna efter varandra vilket givetvis ger störst behållning. Men det är inte helt nödvändigt då det är ganska detaljerade återblickar på de viktigaste händelserna.
Boken är spännande och välskriven och Inger Frimansson ger väldigt målande beskrivningar av såväl miljöer som personer.

Sagt om boken
Äntligen en fristående fortsättning på de prisbelönta böckerna om Justine Dalvik av mästaren på psykologiska thrillers.

”Inger Frimansson skriver mästerligt om komplexa mänskliga relationer, där det är svårt att se vad som är vad: kärlek eller hat? Beroende eller tvång?” Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”oavbruten stegrad spänning och ständigt nya infallsvinklar och oväntade vändningar. Inte minst språkbehandlingen gör Inger Frimansson till en berättare höjd över deckarförfattare som tycker action är viktigare än språkskicklighet och karaktärsbeskrivning.” Yvonne Teiffel, Jönköpings-Posten

Om författaren
Inger Frimansson (född 1944) har givit ut över 30 böcker och är en av Sveriges mest älskade och prisbelönta författare. Hon har översatts till flera språk. Som en av de ledande inom den psykologiska thrillergenren har hon hyllats för sitt sätt att skildra relationer och har beskrivits som en mästare på att bygga upp en smygande spänning.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln