Skuggan i vattnet

Titel: Skuggan i vattnet
Författare: Inger Frimansson
Betyg: 3 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2020
Format: Pocket
Antal sidor: 379
ISBN: 9789150949209

Stockholm 2005. Justine Dalvik drömmer mardrömmar om hur Berits kropp flyter upp till ytan i Mälarens mörka vatten. Det är bara hon som vet vad som hände den forna klasskamraten och plågoanden, men allt fler har börjat intressera sig för det gamla stenhuset där Justine bor med sin stora svarta fågel. En av dem är en envis och våldsbenägen polis, en annan är sonen till Nathan, mannen som försvann i djungeln och aldrig hittades. Vad var det egentligen som hände den gången? Justine känner hur snaran runt hennes hals långsamt dras åt.

Egna reflektioner
Jag har precis läst första boken om Justine Dalvik. Den var bra men jag hade väntat mig lite mer. Frågan är om del två kan ge mig lite mer ståpäls på armarna?

Justine Dalvik drömmer mardrömmar om hur Berits kropp flyter upp till ytan i Mälarens mörka vatten. Det är bara hon som vet vad som hände den där kvällen för sex år sen. Nathans son undrar vad som hände när hans pappa försvann den där gången i djungeln. Allt fler ifrågasätter vem Justine är och vad hon har gjort.

Del två i serien var bättre än den första. Den var inte alls lika förutsägbar, utan vid flera tillfällen tog den en helt annan vändning än jag trodde. Justine blir mer och mer komplex och jag förundras ofta över hennes val. Boken är spännande och Inger Frimansson är bra på att bygga och, och hålla liv i, flera parallella händelser som ändå hänger ihop på ett eller annat sätt. Det är lika bra att passa på och läsa den tredje boken direkt, medan Justine ändå befinner sig i mitt huvud.

Om författaren
Inger Frimansson har gett ut över 40 böcker och är översatt till 16 språk. Hon är en av Sveriges mest älskade och prisbelönta författare och har beskrivits som en mästare på att bygga upp en krypande spänning.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln