Ha ett underbart år

Titel: Ha ett underbart år
Författare: Tove Meyer
Uppläsare: Malin Crépin
Betyg: 🎈🎈🎈🎈(4/5)
Förlag: Storytel
Utgiven: 2020
Format: Ljudbok

Signe, 20 år, åker till Chicago för att jobba som au pair hos en afroamerikansk kvinna och hennes son. Men Signe är dåligt förberedd och resan är mer en chans för henne att lämna hemska händelser från sista året i gymnasiet bakom sig. Tillvaron i USA visar sig bli betydligt mer dramatisk och svår att komma till rätta i än hon hade kunnat ana. Om att bli vuxen i ett annat land, att inse sina privilegier och att bli trygg i sig själv. Ha ett underbart år är skriven av journalisten, poeten och författaren Tove Meyer.

Egna reflektioner
Jag lyssnar inte mycket på ljudböcker och har aldrig lyssnat på Storytel Original. Men jag gillar konceptet med att dela in storyn i olika avsnitt, det blir liksom en cliffhanger i varje del.

Signe åker över till Chicago som aupair i ett år. Det känns skönt att lämna problemen från studentkvällen bakom sig. Det som gjorde att relationen med bästa vännen Filippa sprack. Men det kommer nya problem. Renata, mamma i hennes nya familj, är en sluten och butter kvinna. Sonen Daniel däremot blir snabbt förtjust i Sugne och vise verca. I ett gårdshus bor en illegal invandrare från Mexico som Signe faller för. Kort sagt alla ingredienser för att få en spännande och känslosam historia.

Detta är en historia med mycket djup och mycket känslor. Om hur det är att komma till ett nytt land, nya människor och nya vanor. Jag åkte själv över och gick på high school och det tvingar en onekligen att lära sig ta hand om sig själv på ett annat sätt. Jag tycker Tove Mayer har fångat det väldigt bra. Hon har fått till en bra mix av aktuella ämnen som t.ex. sexuella övergrepp, segregation, diagnoser och politik. Boken är lättlyssnad, inte minst tack vare Malin Crépins fantastiska uppläsning. en del personer ”försvinner” med det ger ju å anda sidan utrymmer för fler böcker.

Boken finns att lyssna på hos bl.a.
Storytel