Stora och Lilla Sanningen

Titel: Stora och Lilla Sanningen
Författare: Hans Forsell
Betyg: 🎈🎈🎈(3/5)
Förlag: Books on Demand
Utgiven: 2019
Format: Häftad
Antal sidor: 353
ISBN: 

Året är 2004. David Flottare är en framgångsrik författare med två bästsäljande novellsamlingar bakom sig och den tredje på väg att lanseras inom kort. Men han bär på en hemlighet, och han vet att hans tillvaro kommer att förändras dramatiskt inom en snar framtid. Allting bottnar i de fasansfulla händelser som på sätt och vis är ursprunget till hans framgång. Men kanske hänger inte allting samman på det sätt han alltid tagit för givet?

Berättelsen utspelar sig i Höga Kusten, Härnösand och Stockholm. Handlingen avbryts av återblickar och beskrivningar av några av de noveller som spelar en viktig roll i berättelsen. Där finns också ledtrådar till hur allting egentligen hänger samman. I grunden handlar emellertid boken om vad som formar en människa. Om de där små och stora sakerna – händelser, tillfälligheter, misstag och vägval – som gör att vi blir de vi blir.

Egna reflektioner
Jag tror aldrig att jag har läst en bok som är uppbyggd på detta sätt tidigare, men jag gillade det. Här är en grundstory som utspelar sig i nutid. Då och då kommer det in delar med saker som hände under barndomen. Så långt är det ju inget ovanligt. Men, som lite extra krydda, dyker det även upp en hel del korta noveller. Och alla de tre olika delarna hänger ihop på ett konstigt sätt.

Det är som sagt en annorlunda bok, på ett positivt sätt, och jag gillar den. Hans Forsell är otroligt duktig på att bygga upp historier för att sedan avsluta dem med rejäla cliffhangers. Han lyckas hålla flera sådana historier igång parallellt och på ett finurligt sätt väva in dem i varandra trots att de utspelar sig under olika tidsperioder eller t.o.m. i de fiktiva novellerna. Person- och miljöbeskrivningarna är väl detaljerade utan att de tar överhand. Helt enkelt en välskriven bok.