Clara

Titel: Clara
Författare: Jens Lönnaeus
Betyg: 🎈🎈🎈(3/5)
Förlag: Historiska Media
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 312
ISBN: 9789177890775

Psykologiskt drama i Malmömiljö
Vilhelm har hittat ett rum att hyra i Malmö och ska äntligen lämna allt det gamla bakom sig. Men hyresvärden Clara ställer ett oväntat krav. Han måste låtsas vara hennes pojkvän, och han får inte fråga varför. Regisserad av henne spelar Vilhelm sin nya roll på svartklubbar och hemmafester. Men när Claras krav hårdnar blir också frågetecknen kring henne fler. Vad hände egentligen med hennes förre pojkvän? Ju mer Vilhelm får veta desto farligare ter sig hans nya tillvaro.

Debuterande författaren Jens Lönnaeus har skrivit ett skarpsynt psykologiskt spänningsdrama om en ung persons desperata kamp för att skapa en ny identitet.

Egna reflektioner
Vem är Clara egentligen? Är hon en kallblodig mördare? Eller en manipulativ psykopat? Och hur dog hennes förra pojkvän?

Detta är en annorlunda bok. Claras förmåga att totalt styra över vad som ska ske och Vilhelms oförmåga att bryta hennes dominans känns närmast som ett sektliknande beteende. Jens Lönnaeus är obehagligt bra på att beskriva känslor, tankar och mänskliga drag och egenskaper. Claras besatthet av att forma Villhelm till sin lilla docka och hans önskan om att vara det, att bli någon annan, är skickligt berättad och väldigt trovärdig. Det är en bok som triggar igång många tankar och frågor.

Om författaren
Jens Lönnaeus är född 1990 och flyttade till Malmö 2012, där han utbildar sig till lärare i svenska, historia och geografi vid Malmö universitet. Tidigare har han även studerat kreativt skrivande vid Lunds universitets författarskola. Clara är hans debutroman.

Sagt om boken
»Denna psykologiska spänningsroman är i allra högsta grad annorlunda. Intrigen är fyndig och fantasifull … Läsaren får sitta som på nålar ända till upplösningen. En debut som lovar fortsättning.« Dast Magazine

»Så obehaglig och nästan hypnotisk! En finfin debut som jag läser med andan i halsen och hög puls. Betyg 4/5.« Bloggen Fru E:s böcker

»Jens Lönnaeus lyckas suveränt med skildringen av dagens Malmö, både geografin och känslan.« Borås Tidning

»Andnöden blir påtaglig när identitetsleken blir allvar … det finns ett lockande daller i Jens Lönnaeus berättande som gör att jag bara måste läsa vidare.« Sydsvenskan

»Romanen har ett krypande obehag och en lite kuslig känsla genom hela berättelsen samtidigt som den är väldigt oförutsägbar och man vet aldrig riktigt var det ska bära iväg någonstans. Det är en spännande läsupplevelse författaren bjuder på och jag blir nyfiken på mer! Jens Lönnaeus är en författare att hålla utkik efter framöver!« Villivonkans books

»En psykologisk spänningsroman där känslan av obehag lurar i varje vrå … läsvärd och jag ser fram emot fler böcker av Jens Lönnaeus.« Jennys bokhylla

»Boken lyckas gång på gång förvåna mig. Berättelsen går i den riktning jag förväntar mig, men huvudpersonerna agerar plötsligt på ett sätt som är helt oväntat, och flera gånger under läsningen skakar jag klentroget på huvudet: så där kan han väl inte göra? Det där kan han väl inte säga? Och jag blir lika förtjust varje gång.« Dagensbok

»Mycket spännande bok. Otroligt suggestiv känsla. Fantastiskt bra debut. Hoppas jag får läsa mer av Jens Lönnaeus. Skarp, oförutsägbar och spännande.« SVT Go’kväll

»Spänning så man baxnar … allt känns autentiskt, välskrivet, minutiöst.« Norra Skåne

»Boken är en lysande person- och miljöskildring från Malmö … Författaren lyckas på ett briljant sätt hålla den kusliga stämningen uppe boken igenom. En utmärkt debut.« Ölandsbladet

»Ett bra, obehagligt trovärdigt porträtt av hur det är att vara ung och pröva nya identiteter för att hitta en som passar.« Dagens Nyheter

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln