Svägerskans kontrakt

Titel: Svägerskans kontrakt
Författare: Göran Magnusson
Betyg: 🎈🎈🎈(3/5)
Förlag: LB Förlag
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 233
ISBN: 9789176972311

Om endast en historia skulle berättas från Källetorps gård i Lomsjö församling under den tid Erik Hammarström slagit ner bopålarna på föräldragården, så var det den om honom och hans svägerska Eva. Hon bor på granngården Torenäs tillsammans med sin man, Eriks bror, Tore. Deras liv är sammanflätade genom släktband och arbetet med gårdarna. Men det finns även ett känslomässigt band mellan dem, ett band som inte borde finnas mellan en man och hans brors hustru. Efter åratal av konventionellt släktskap har attraktionen blommat upp som en allergisk reaktion. Till en början bara från Evas sida, men Erik kan inte heller stå emot den. Väl medvetna om att den förbjudna relationen inte kan få fortsätta, knappt ens påbörjas, sätter den rationella Eva upp gränser för vad som är och inte är tillåtet mellan dem – ett kontrakt mellan en svåger och en svägerska. Kontraktet gör situationen hanterbar, och lättar samvetet för dem båda, tills den dagen en tragedi inträffar och förändrar livet för all framtid.
Svägerskans kontrakt är den tredje, fristående delen i Familjesagan på Källetorps gård.

Egna reflektioner
”Alla möten innehåller guldkorn man lägger i sitt förgyllda minnesskrin. Man kan knäppa upp locket och kika på dem igen, ta på dem, njuta av att ha fått uppleva. Känner du inte så?”

Så säger Erik till sin svägerska Eva, hans bror Tores hustru. Men det är inte den enda kopplingen Erik har till Eva. De har även ett känslomässigt band. Ett band så starkt att de två måste skriva ett kontrakt för att inte gå över gränsen. Det gör deras situation hanterbar och lättar samvetet för dem båda. Tills en tragedi inträffar och förändrar livet för all framtid.

Svägerskans kontrakt är en bok med ett väldigt vackert, nästan lite poetiskt språk. Miljöerna är enkla, merparten av boken utspelar sig på de två gårdarna Källetorp och Torenäs. Men trots det lägger Göran Magnusson ett romantiskt men förrädiskt skimmer över gårdarna och människorna. Det är en bok som får mig att tänka efter lite, hur hade jag reagerat och agerat om det hände mig?

Som sagt är det en väldigt fin bok men jag upplevde den som lite seg och rörig, kanske beror det på att jag inte läst de två föregående delarna. Handlingen får en 2:a men de fina språk- och miljöbeskrivningarna förhöjer läsupplevelsen och totalen blir en 3:a.

Om författaren
Göran Magnusson är uppvuxen i Malmö och bosatt i Jönköping. Han är agronom men
skrivandet har i olika former varit närvarande under en stor del av hans yrkesliv. I mycket har det handlat om PR och marknadsföring, med sporadiska inslag av lyrik.
Svägerskans kontrakt är Görans tredje bok och en fristående fortsättning på Den danska älskarinnan (2016) och Storbondens pipa (2017).

Boken finns att köpa hos bl.a.
Hoi förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln