Utan dig

Titel: Utan dig
Författare: Hillevi Söder
Betyg: 🎈🎈🎈(3/5)
Förlag: Lange Forlag
Utgiven: 2018
Format: Häftad
Antal sidor: 61
ISBN: 9789188105288

På måndagen var det dags att besöka begravningsbyrån. Precis när vi hade satt oss till rätta i rummet slocknade lamporna där också en kort stund, precis som när vi var och pratade med kuratorn. Kanske var det ett tecken …
Besöket där var det värsta steget hittills. Tänk att välja kista till sitt barn! Det kändes helt surrealistiskt. Jag var darrig och hade svårt att låta bli att gråta. Vi satt där i tre timmar och skulle besluta hur annonsen skulle se ut, vilka tidningar den skulle publiceras i, vilken kista vi skulle ha, kremering eller jordbegravning, då vi valde kremering skulle vi även välja urna, vilka blommor som skulle ligga på kistan, var han skulle få sin sista viloplats, var, när och hur begravningen skulle gå till mm. Det sista lyckades vi inte med då de aktuella kyrkorna bara tar ca 140 besökande och vi trodde det skulle komma många fler. Begravningsbyrån lovade kolla upp alternativ och det skulle även vi göra, så skulle vi höras senare i veckan.

Egna reflektioner
Jag tror inte ens att jag kan föreställa mig hur hemskt det måste vara att förlora ett barn. Det är fel ordning, ett barn ska inte gå bort före sina föräldrar.

Utan dig är en mors berättelse om sitt barns självmord och tiden som följde, om sorg, hälsoproblem och budskap från andra sidan. Men också om att gå vidare med livet och att uppfylla drömmar.

Detta är en bok som handlar om ett väldigt jobbigt ämne. Hillevi Söder delar på ett rakt och ärligt sätt med sig av sina upplevelser i detta trauma. Hur dålig hjälp de fick under de första, mest akuta dygnen. Den enda krishjälp de får är sömntabletter. Hur nonchalant hon blev behandlad av läkare när hon kände att kroppen höll på att braka ihop. Tack och lov hittade hon egna vägar för att läka.

Stundtals upplever jag nästan boken som en faktabok eller manual, men en väldigt bra sådan. Boken är saklig utan en massa lulllull och jag tror absolut att den kan vara till stor hjälp för någon i en liknande situation.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Lange Forlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln