Svärmodern

Titel: Svärmodern
Författare: Moa Herngren
Betyg: 🎈🎈🎈🎈(4/5)
Förlag: Norstedts Förlag
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 315
ISBN: 9789113099903

Som ensamstående mamma har Åsa och hennes son alltid varit nära. Men relationen förändras när sonen träffar en ny flickvän som snart blir gravid. Åsa gör sitt bästa för att knyta an till sin nya svärdotter, men då Åsa försöker hjälpa till uppfattas hon som gränslös. Det blir början på en konflikt som kommer att splittra hennes familj.

Det blir smärtsamt uppenbart för Åsa att den viktigaste personen i sonens liv inte längre är hon själv, utan svärdottern och den nya familjen. Och när Åsas egen mamma går bort, står hon plötsligt alldeles ensam.

Egna reflektioner
Det var med viss bävan jag började läsa denna bok. Jag ska själv bli farmor och få mitt första barnbarn i december och vill ju inte gärna hamna i samma sits som Åsa.

Detta är en riktig streck-läsar-bok, väldigt lättläst och med ett driv som gör den svår att lägga ifrån sig. Moa Herngren är en mästare på att beskriva svåra och jobbiga relationer och känslor. Vissa stunder känner jag med Åsa och tycker väldigt synd om henne. För att i nästa stund undra hur hon tänker, hur hon kan säga eller göra något så korkat. Boken spänner verkligen över hela känsloregistret och jag är både irriterad, besviken, ledsen och glad.

Jag gillade att man även fick se en del händelser från både Andreas och Josefins synvinkel och hade gärna sett ytterligare någon del med deras ögon. Istället kunde man kortat ner Åsas känsloyttringar något. Detta är min första bok av Moa Herngren men absolut inte den sista.

Om författaren
Moa Herngren har ett unikt öga för relationer och dess svårigheter, vilket genomsyrar alla hennes böcker. Särskilt tydligt blir det i tv-serien Bonusfamiljen på SVT, som hon är manusförfattare till. Svärmodern är en stark berättelse om de närmaste relationerna vi har, och hur svårt det kan vara att förhålla sig till varandra när roller man tagit för givet bryts upp och förändras.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln