Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts

Titel: Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts
Författare: Mhairi McFarlane
Betyg: 🎈🎈🎈🎈🎈(5/5)
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 356
ISBN: 9789150948677

När Lauries pojkvän sedan många år gör slut vacklar hela hennes tillvaro – och inte blir det lättare av att de jobbar på samma advokatbyrå. Bara tanken på att börja dejta igen gör Laurie smått skräckslagen – hon vet ju inte ens hur Tinder fungerar! Och just när hon inte trodde att det kunde bli värre börjar det viskas på kontoret om att expojkvännens nya flickvän är gravid.

Lauries kollega Jamie tror inte på förhållanden. Men dessvärre behöver han en flickvän att visa upp för sin gammalmodiga chef. Och Laurie behöver en fejkpojkvän, helst ursnygg, för att kollegorna ska sluta prata om hennes ex och hans bebislycka och börja prata om henne istället. Perfekta lösningen för dem båda? Ett påhittat förhållande med ett hemligt, förutbestämt slutdatum. Men Laurie upptäcker snart att det ibland är en hårfin gräns mellan att låtsas vara kär i en person som är helt fel för en och att faktiskt bli förälskad…

Egna reflektioner
Här har vi verkligen en feelgood med extra allt. Jag blir arg, skrattar och gråter om vartannat. 350 sidor som känns som 100.

Den börjar som så många andra feelgood-böcker. Pojkvän gör slut, flickvän är helt förtvivlad, kompis försöker muntra upp. Men där slutar likheterna, i alla fall för ett tag. Laurie, i detta fallet den dumpade flickvännen, fastnar i hissen tillsammans med jobbets casanova tillika player. Efter någon timmes prat visar det sig att han behöver en flickvän för att öka chansen att bli delägare och hon behöver en pojkvän för att göra sitt ex svartsjuk, de jobbar för övrigt på samma jobb alla tre. Sagt och gjort, de inleder ett fejkat förhållande med ett hemligt, förutbestämd slutdatum.

Hela den här grejen med det fejkade förhållandet gör att boken skiljer sig från många andra feelgood-böcker. Den är egentligen väldigt romantisk, men inte på det där klassiskt, smöriga sättet utan mer modernt. Ingen riddare på vit häst utan en självständig kvinna som tar tag i saker själv.

Mhairi McFarlane har ett underbart sätt att skriva och är väldigt bra på att göra karaktärerna levande. Jag gillar att hon låter oss ta del av deras sms-konversationer, det ger en modern touch. Tyvärr har jag helt missat hennes tidigare böcker, men vill absolut läsa både dem och hennes kommande.

Sagt om boken
”Det här är romance av bästa sort, som blandar djupt allvar och skarpa iakttagelser av små samtidsfenomen.” Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Om författaren
Mhairi McFarlane är en bästsäljande författare, född i Skottland 1976. Innan hon började skriva romaner jobbade hon som journalist. Hennes första bok You Had Me at Hello blev en omedelbar succé och hennes senaste, Det kommer aldrig vara över för mig (2019), nominerades till Adlibrispriset. Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts är hennes sjätte roman. Mhairi bor i Nottingham med sin man och en katt.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln