Mord – mitt arbete

Titel: Mord – mitt arbete
Författare: Thomas Rickne
Betyg: 🎈🎈🎈(5/5)
Förlag: Bokförlaget Mormor
Utgiven: 2020
Format: Häftad
Antal sidor: 238
ISBN: 9789188533661

»Tyngden av Zastavapistolen med ljuddämparen känns tydligt i min handväska. Det säger mig att snart ska de små glänsande kulorna, som finns i den, bana sin väg genom hud och kött för att nå fram till något viktigt organ, som därmed kommer att sluta fungera. Någon kommer att avlida på grund av dessa små kulor. Det är en strålande, krispigt klar, vinterdag i den vackra staden München.«

Vad händer om de människorna du möter på stan inte är vad de ser ut som? Tänk om någon av de vänligt leende medelålders kvinnorna som sveper förbi oss på gatan utnyttjar våra förväntningar om vem hon är? En av dem har gjort det i många år. Hon vet att ingen tror något ont om en oansenlig, grå kvinna. Därför är hon väldigt framgångsrik inom sitt arbete: att avliva människor på beställning. Övrig tid driver hon ett litet konstgalleri i Örebro, för utom sitt ovanliga jobb som lönnmördare, är hennes stora passion konst. Hon reser runt i Europa för att njuta av tavlor på muséer och låter sig överväldigas av konsten samtidigt som hon utför sina uppdrag.

Mord Mitt arbete får vi följa med på hennes arbetsdagar. Vi får också svaret på varför hon började med sitt ovanliga jobb. Hur kunde en uppväxt i det lilla samhället Lillån leda fram till detta? Hur kunde de många besöken på Göteborgs Konst museum forma en professionell mördare? Thomas Rickne ställer spännande frågor om vad vi tror oss veta om våra medmänniskor. Kan vi verkligen veta vad vi kan förvänta oss baserat på utseende, kön och ålder? Kan ondskan ha ett tryggt vänligt ansikte?

Mord Mitt arbete är den första boken i en trilogi om den grå och oväntade lönn mörderskan.

Egna reflektioner
Jag kände redan när jag läste på baksidan att detta skulle bli en annorlunda läsupplevelse. Och det blev det också. Inte nog med att det är något så ovanligt som en medelålders kvinna som går runt och mördar människor, utan boken är även full av konstnärer, vapen och referat från olika krigsledare.

Vi får följa med kvinnan på hennes uppdrag, både planering, utförande och flykterna. Parallellt med detta kommer även kapitel med tillbakablickar till kvinnans tid som 20-årig student i Göteborg.

Thomas Rickne gör en lysande debut. Boken håller ett högt tempo och han har verkligen tänkt utanför boxen. Jag kommer på mig själv flera gånger med att ta upp telefonen och googla en konstnär eller en tavla då Rickne gör så fantastiska beskrivningar av flera verk. Det är en bra mix av hennes nya respektive gamla liv och läsningen om hennes ungdom förklarar en hel del av hennes tankar, agerande och kunskaper. En ovanlig huvudperson med ett innehållsrikt liv.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln