Brutet löfte

Titel: Brutet löfte
Författare: Henrik Valentin
Betyg: 🎈🎈🎈(3/5)
Förlag: Fonem Förlag
Utgiven: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 432
ISBN: 9789197822077

Livet rullar på. Allt är som vanligt. Men plötsligt förändras hela livet för tjänstemannen Göran när ett varsel läggs. Den stora koncernen inför en helt ny försäljningsorganisation med hjälp av artificiell intelligens, AI, som gör de mänskliga insatserna överflödiga hos en grupp medarbetare med supporttjänster. Uppsägning på grund av arbetsbrist heter termen. Trettio års oavbrutet arbetsliv tar slut och Göran tvingas börja söka jobb för första gången i sitt liv. Då visar det sig att hans kompetens är både för omfattande och för liten genom bristen på tillräcklig och rätt utbildning. Och med sina 52 år är han definitivt för gammal för många tjänster. En avgrund öppnar sig inte minst då han tänker på hur de båda framgångsrika barnen ska uppfatta att deras pappa blir arbetslös. Och vad känner hustrun som samtidigt avancerar till chef i den lilla kommunen?

Ska han ha kraft att följa rådet att göra ett yrkesmässigt lappkast, att låta den engagerande hobbyn i garaget leda till en framtida försörjning som kvalificerad svetsare? Klarar Göran att som medelålders man ta sig igenom en nästan ettårig utbildning? Och inte minst: förmår han att bryta löftet till sin far att aldrig ställa sig på verkstadsgolvet utan skaffa sig ett jobb på kontor?

Den synnerligen aktuella romanen BRUTET LÖFTE låter läsaren följa Görans smärtsamma resa från ett tryggt liv ut i en okänd tillvaro som kräver att han ständigt öppnar nya dörrar.

Egna reflektioner
Brutet löfte är en bok om ett av alla svåra val man står inför i livet. Att våga tänka utanför den berömda boxen, att våga bryta det invanda. Men det är även en bok om den inre resan, hur man kan förändras som person när kraven och pressen på att vara till lags släpper. Och om hur mycket arbetet påverkar ens privatliv, om hur mycket lättare allt känns när man har ett jobb som man trivs med, när man trivs med sig själv.

Detta skulle mycket väl kunna vara en sann historia. Många människor blir uppsagda på grund av arbetsbrist när datorerna och maskinerna gör allt mer jobb. Henrik Valentin har gjort en gedigen research och boken är välskriven med ett bra tempo och intressanta karaktärer.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln