Ingemar Modigs uppvaknande

Titel: Ingemar Modigs uppvaknande
Författare: Mikael Bergstrand
Betyg: 🎈🎈🎈🎈(4/5)
Förlag: Bokfabriken
Utgiven: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 320
ISBN: 9789178351893

Varje morgon vaknar Ingemar Modig sjöblöt av svett, precis innan klockradion slår på. Om han inte hinner stänga av den innan väckningssignalen ljuder kommer någon att dö. Tvångstankarna har tagit över Ingemars liv. Men så träffar han Dalia, en elvaårig flicka från krigets Syrien. Dalia är inte bara fruktansvärt envis och en jäkel på att svära på svenska. Hon är dessutom en väldigt bra fotbollsspelare och accepterar inte ett nej. Tillsammans försöker vännerna hitta en väg som går bortom plågsamma minnen och kulturkrockar. Vad de inte vet är att den avdankade lokalreportern Ludvig Nilsson smider onda planer. Vardagslunken i Borstafors kommer snart vara ett minne blott. Ingemar Modigs uppvaknande är en lika delar sorglig som rolig berättelse om ensamhet, vänskap och mod.

Egna reflektioner
Åh vilken underbar bok! Så mycket värme och medmänsklighet men även sorg och eftertänksamhet. Ingemar Modig är en man som ger OCD ett ansikte. Han har sina rutiner och fix idéer och om de bryts blir det väldigt jobbigt för honom. Som tex om antalet cyklar i cykelstället inte är delbart med tre, då måste han vänta till det kommer fler så det matematiska blir rätt. Jag ler lite åt alla hans idéer då jag själv är en strukturfascist och vanemänniska. Sätter någon glaset på fel plats i diskmaskinen måste jag flytta det.

Mikael Bergstrand har ett härligt sätt att skriva som gör att det är svårt att lägga boken ifrån sig. Det är så lättsamt men samtidigt djupt och manar till tårar såväl som skratt. Ingemar Modigs uppvaknande är rakt igenom en underbar bok.

Om författaren
MIKAEL BERGSTRAND, författare från Malmö, bor numera i Rörum på Österlen tillsammans med sin älskade thailändska gatuhund Stubbe. Efter fyra kriminalromaner slog han igenom stort med sin Indientrilogi som började med Delhis vackraste händer (2011) och som till stor del bygger på Mikaels egna erfarenheter av Indien, där han levde under fyra år. Boken blev även rosad tv-serie med miljonpublik med Björn Kjellman i huvudrollen. Mikael Bergstrands berättelser präglas av värme, humor och levnadsvisdom och har översatts till ett tiotal språk och legat på flera topplistor både i Sverige och utomlands.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln