Yxskeppet

Titel: Yxskeppet
Författare: Jens Henrik Jensen
Betyg: 🎈🎈🎈🎈(4/5)
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgiven: 2019
Format: Inbunden
Antal sidor: 480
ISBN: 9789177952107

Nina Portland är kriminalassistent vid Esbjergspolisen och ensamstående med en tioårig son. Under en poliskurs i Estland väcks hennes intresse för en rysk sjöman som var huvudpersonen i ett mystiskt fall från hennes första år vid polisen. Sjömannen anklagades för att ha mördat besättningen ombord på ett skepp som hittades omkringdrivande på Nordsjön, men han friades i brist på bevis.

Men Nina Portland har svårt för att släppa det gamla fallet och bestämmer sig för att själv lösa det. Det för henne till en början ut i det estniska vinterlandskapet och därefter till London och Skottland, innan hon hamnar hemma i Esbjerg igen och i sitt eget förflutna, där lögner och hemligheter hon inte hade en aning om plötsligt stiger upp till ytan.

Ninas privata utredning har dock fått varningsklockorna att ringa både hos brittiska säkerhetspoliser och islamistiska fundamentalister, och när hon väl inser hur farlig hennes uppgörelse med det förflutna är har det blivit för sent att dra sig ur …

Egna reflektioner
Detta är en välskriven bok, bra språk och väldigt fina och detaljerade person- och miljöbeskrivningar. Vissa tycker säkert att de är för detaljerade men jag gillar det. Det får mig att känna det som om jag är där, jag känner Ninas ilska och smärta, hennes uppgivenhet och rädsla men även värmen när hon är med sin son och sin faster och hennes man.

Yxskeppet är första delen av trilogin om Nina. Jag tycker mycket om Jens-Henriks Jensens böcker om Niels Oxen, de håller väldigt hög klass. Yxskeppet når inte riktigt dit, men så är den ju också skriven före Oxen så det betyder ju att han har utvecklats som författare. Trots det är Yxskeppet en riktigt bra bok som är mycket läsvärd och jag vill absolut läse de andra två böckerna om Nina.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokförlaget Polaris
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln