En avgörande ledtråd

Titel: En avgörande ledtråd
Författare: Peter Gissy
Betyg: 5 av 5
Förlag: Hoi Förlag
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 612
ISBN: 9789175575483

När tjugotvååriga Jessica hittas mördad i en skog utanför Göteborg har gärningsmannen bara lämnat efter sig en enda ledtråd: ett halvt spelkort. Michelle Mohlin, före detta polis och nybliven rättspsykolog, antar mördarens utmaning om att ta reda på vad kortet står för, och gör strax sina egna tolkningar i ett försök att locka fram en reaktion från förövaren. Snart får hon mycket riktigt ett genombrott, men situationen förändras radikalt när en kvinna samtidigt försvinner under omständigheter som kan kopplas till mordet.

Michelle måste hitta den kidnappade kvinnan innan det är för sent. Men så tvingas Michelle konfronteras med mördaren på ett sätt hon inte tänkt sig, och inser snart att hennes eget liv är i fara.

Egna reflektioner
Oj, vilken bok! Här snackar vi spänning på hög nivå. Jag är helt slut efter att ha läst den.

En ung kvinna hittas död i en skog utanför Göteborg. Hon ligger i en svart sopsäck tillsammans med ett halvt spelkort. Vad vill mördaren säga med det? Rättspsykolog Michelle Mohlin blir inkopplad och tillsammans med polisen försöker hon provocera fram en reaktion från förövaren. När en annan kvinna försvinner börjar Michelle tvivla på sin egna förmåga. Samtidigt brottas hon med sin trassliga bakgrund och inser att hennes eget liv kanske är i fara,

En avgörande ledtråd är en riktig tegelsten med sina drygt 600 sidor. Trots det var den lätt att läsa, mycket tack vare de korta kapitlen. Det är bra driv och ett högt tempo, jag vill hela tiden läsa en sida till. Jag tror boken hade gjort sig väldigt bra som film eller TV-serie.

Peter Gissy vet hur man fångar en läsare. Hans karaktärsgestaltningar är vältecknade och jag blir engagerad i dem och deras mående. Han skriver detaljerat om såväl miljöer som händelser, en del ganska brutala, men han gör det med finess. Ungefär halvvägs in i boken trodde jag mig vet hur den skulle sluta, men ack så fel jag hade.

Om författaren
Peter Gissy är född 1947 i Landskrona, men flyttade i 25-års åldern till Göteborg. Han är en av de mest utlånade författarna på biblioteken, och som föreläsare och kursledare har han bland andra hjälpt Camilla Läckberg till hennes första manus. En avgörande ledtråd är hans elfte kriminalroman. Peter Gissy, mångsidig författare till ett 50-tal böcker, har skrivit en nervkittlande deckare där han utforskar fiktionens möte med en verklighet utan försköningar.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Hoi Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln