Till mina torskar

Titel: Till mina torskar
Författare: Hanna Widerstedt
Medförfattare: Leone Milton
Betyg: 3 av 5
Förlag: Lind & Co
Utgiven: 2021
Format: Inbunden
Antal sidor: 291
ISBN: 9789179033811

För att glömma vad alla tycker om henne, hennes blogg och den fejkade relationen med influencern Jockiboi lämnar Hanna Widerstedt Sverige. Hon flyttar till Berlin för att bli konstnär. Det visar sig vara mycket svårare än hon trott. Hon söker extrajobb, men får nej överallt eftersom hon inte kan tyska.

I staden kryllar det av strippbarer och bordeller, en kvälls dansande på en klubb leder till att hon senare börjar sälja sex. Det är ett steg in i en värld som är svår att ta sig ur. Hon hamnar i destruktiva relationer, blir gravid och tvingas göra abort.

Hanna varken dricker eller drogar. Istället blir hon shoppingberoende, hetsäter och tar milslånga promenader för att straffa sig själv. När lättklädda bilder och rykten når Sverige vågar hon inte återvända hem utan börjar skära sig själv och planerar att ta sitt liv.

Öppenhjärtigt berättar Hanna om kallhamrade hallickar, eskortresor med kändisar och smutsiga bordeller med torskar som tycker det är lika odramatiskt att köpa sex som att äta hamburgare. Till mina torskar är också en berättelse om en förlorad barndom och om kärleken till kaninen Ester, som blir ett substitut för det barn Hanna pressades att ta bort.

Egna reflektioner
Måste erkänna att jag inte hade koll på vem Hanna Widerstedt var eller vad som hade hänt i hennes liv. Så jag hade inga som helst förutfattade meningar när jag läste boken.

Till mina torskar är den nakna sanningen om författarens liv som sexarbetare i Berlin. Under sju år försörjer hon sig genom att dansa på sexklubbar, agera som eskortflicka och genom att sälja olika sexuella tjänster. Hon tar oss med in i en fascinerande men tragisk värld, en värld med mycket mörker och trasiga människor.

Hanna Widerstedt är en stark kvinna, en modig kvinna med skinn på näsan när det väl gäller. Hon släpper in oss i sitt liv, förskönar ingenting utan är lika rå som verkligheten. Men hon är också en kvinna med humor vilket inte minst märks på att roliga små ”ordspråk” som dyker upp lite överallt.

Vill du läsa en intressant bok om ett annorlunda liv så ska du absolut läsa denna.

Om författarna
HANNA WIDERSTEDT blev känd som kontroversiell bloggare och Big Brother-deltagare. Efter att i många år försörjt sig på att sälja sex i Berlin lyckades hon nyligen ta sig loss och hem till Sverige för att starta ett nytt liv som konstnär.

LEONE MILTON är journalist och författare. Hon har tidigare skrivit fem böcker.