Nio liv

Titel: Nio liv
Författare: Emelie Schepp
Betyg: 3 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 360
ISBN: 9789150961669

Flerfaldigt prisbelönta deckarförfattaren Emelie Schepp är tillbaka med den sjätte delen om den fascinerande åklagaren Jana Berzelius i Norrköping.

En tidig aprilmorgon sprids en film på en ung man på Youtube. Han är misshandlad och har en sprängladdning fastsatt om kroppen. Polisen förstår att ett fruktansvärt öde väntar honom. De lyckas identifiera platsen men hinner inte fram förrän bomben exploderar. Det är den fjärde medlemmen i det kriminella nätverket Komados som har mördats på kort tid. Men rör det sig verkligen om samma gärningsperson? Kriminalinspektör Mia Bolander får hjälp av den nye utredaren Patrik Wiking att lösa fallen. Problemet är att ingen vill prata med dem. Ingen har hört något. Ingen har sett något. När Jana Berzelius dras in i utredningen inser hon att fallet har en direkt koppling till henne själv. Som åklagare har det alltid varit hennes uppgift att ta reda på sanningen. Nu får hon oväntad hjälp med att dölja den.

Nio liv är en högaktuell roman om våld och gängkriminalitet, och om de krafter som kan ta över när det finns något att skydda till varje pris.

Egna reflektioner
Jag tillhör den lilla skaran människor som inte läst någon av Emelie Schepps böcker om Jana Berzelius än. Men nu har det blivit ändring på det. 🙂

Nio liv är den sjätte delen och så här i efterhand inser jag att boken nog hade vunnit på om jag läst de andra fem först. Det känns som om jag är lite utanför, inte känner karaktärerna riktigt.

Handlingen är högaktuell med gängkriminalitet och den tystnadskultur som följer i dess spår, men också om vilka krafter som kan ta över när det finns något man vill skydda till varje pris. Både miljöbeskrivningar och karaktärer är mycket bra och välskrivna. till det kan vi lägga relationsproblemen och intrigen som tillsammans gör hela boken väldigt levande.

Emelie Schepp har en förmåga att få pusselbitarna på plats en efter en. Det är bra driv i historien, speciellt mot slutet då det var svårt att sluta läsa. Och vilken cliffhanger sen. Den gör ju att jag redan längtar till nästa bok. Jag vill ju veta hur det går för Jana och de andra.

Röster om Emelie Schepps böcker:
”En av de bästa deckarna jag läst någonsin.” Anna Jansson, författare till serien om Maria Wern

”Jana Berzelius är en fascinerande och originell karaktär som saknar motstycke i kriminallitteraturen.” Nerikes Allehanda

”Så välgjort och drivet berättat att Schepps stora läsarskara kommer att sluka Broder Jakob med nöje.” Borås Tidning

”Och lycklig den som inte upptäckt Emelie Schepp förut …” Göteborgs-Posten

Om författaren
Emelie Schepp har tidigare släppt fem böcker i serien om åklagare Jana Berzelius. Böckerna har tillsammans sålt i två miljoner exemplar, nominerats till Stora ljudbokspriset, utsetts till Årets deckare, samt blivit bästsäljare i flera länder. Emelie Schepp har utsetts till årets deckarförfattare (Crimetime Specsavers Award) 2016, 2017 och 2018. Hon bor i Motala tillsammans med sin familj.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln