Den tysta kvinnan

Titel: Den tysta kvinnan
Författare: Karin Slaughter
Betyg: 3 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 589
ISBN: 9789150961652

En ung kvinna blir brutalt misshandlad och lämnad att dö. Polisens försök att hitta gärningsmannen misslyckas. Av en slump möter Will Trent vid ett besök i fängelset en intern som säger sig känna igen mördarens tillvägagångssätt. Överfallet är identiskt med det han själv dömdes för åtta år tidigare. Han har hela tiden hävdat att han är oskyldig och nu är det uppenbart att mördaren fortfarande går fri.

Will Trent gräver djupare i fallen och snart går det upp för honom att han måste lösa det gamla fallet först för att hitta mördaren. Nästan ett årtionde har gått – minnen har bleknat, vittnen försvunnit, bevis gått upp i rök. Utan Sara Linton, rättsläkare och Wills partner i jobbet och livet, är han chanslös. Men ju mer han får reda på om fallet desto närmare hans privatliv kommer det, med förödande konsekvenser.

Egna reflektioner
Det är alltid med en viss ångest jag tar mig an en lite tjockare bok. Kommer den att vara bra? Kommer den att kännas jobbig att läsa? Kommer jag rent av att sidorna till den är slut? Eller kommer den rent av att ta slut alldeles för fort?

Just denna började lite segt. De första 100 sidorna (av ca 600) kändes lite som en uppvärmning, men sen tog det fart. Händelserna avlöste varandra och det var ett bra driv ända till det oväntade slutet.

Boken växlar mellan nutid och dåtid. Flera av personerna är samma men några har tillkommit eller försvunnit. I början hade jag lite svårt att hålla isär de olika karaktärerna/tiderna. Men när det väl klarnade (också efter ca 100 sidor) blev den bara bättre och bättre.

Karin Slaughter är oerhört skicklig på att beskriva både karaktärer, miljöer och intriger. Hon får med alla råa detaljer utan att det blir groteskt. Hon lyckas även förmedla alla känslor utan att det blir överdrivet. Och hon lyckas hålla dig på sträckbänken in i det sista.

Sagt om boken
”Detta är en av den bästa i serien. Här finns mycket som är mörkt och våldsamt men också stråk av en mycket speciell humor. Gamla läsare kommer att känna igen sig, och nya läsare kommer förstå varför Karin Slaughter är en av världens mest lästa inom sin genre (…) det går inte att släppa boken och inte att läsa utan att bli starkt berörd.” Katrine Hamori, BTJ

Om författaren
KARIN SLAUGHTER är en av världens mest lästa och hyllade författare. Hennes böcker har givits ut i 120 länder och sålts i mer än 35 miljoner exemplar. Hon har hittills skrivit 20 böcker, inklusive serierna om Grant County och Will Trent, samt Edgar-nominerade De fördärvade och flera böcker som gått direkt upp på Sunday Times topplista; De vackraste, Den goda dottern, Bilder av henne och Den sista änkan. Slaughter är grundare av Save the Libraries en välgörenhetsorganisation som stödjer bibliotek och dess verksamhet. Karin Slaughter är född i Georgia och bor i Atlanta. Hennes fristående spänningsroman Bilder av henne produceras just nu för Netflix och Grant County- och Will Trent-serierna är också under produktion för teve.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln