Du ser ju inte sjuk ut

Titel: Du ser ju inte sjuk ut
Författare: Nicole Falciani
Betyg: 3 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 207
ISBN: 9789150961720

När influencern Nicole Falciani var sex år gammal märkte hon och hennes föräldrar att något inte var som det skulle – men det skulle ta ytterligare sex år innan hon fick diagnosen reumatism, en kronisk sjukdom hon delar med över en miljon svenskar. I den här boken berättar hon sin egen historia. Vi får följa Nicoles resa från de första symptomen till diagnosen vid tolv års ålder. Länge var vardagen styrd av sjukhusbesök. Idag kan hon någorlunda hantera sin sjukdom men kämpar fortfarande dagligen för att må så bra som möjligt. Boken innehåller tips, pepp och vägledning för andra eller närstående i samma situation.

Ur Nicoles förord: ”Jag har varit sövd över 50 gånger, fått över 200 kortisoninjektioner, testat mer än 10 olika mediciner och blivit opererad tre gånger. Jag skriver den här boken av flera olika anledningar, men främst för att jag inte är ensam. Trots att man känner sig ensammast i världen så är vi inte det. Vi är långt ifrån ensamma. Jag tror det är viktigt att själv bli påmind om det, men också att påminna er. Över en miljon svenskar lever med någon form av reumatisk sjukdom. 1/10. Ta in det.”

Egna reflektioner
Det ligger ju onekligen en hel del i titeln, hon ser ju inte sjuk ut. Men smärta och vissa sjukdomar syns sällan, de bara känns.

Att leva med smärta och/eller någon annan osynlig sjukdom är inte lätt. Man vill inte klaga, inte gnälla, inte vara till besvär. När man träffar andra människor anstränger man sig till det yttersta för att verka frisk, för att kunna göra saker som alla andra gör. Och då kan det vara svårt för andra att tro på att man verkligen är sjuk, du ser ju inte sjuk ut. Men de andra människorna ser ju inte hur du mår dagarna efter, de ser inte att du kanske är säng liggandes pga. smärta.

Nicole Falciani fångar mig som läsare, får mig att känna och förstå hennes frustration över sjukdomen. Jag känner igen mig i vissa tankar och känslor.

Boken är lättläst och bra uppbyggd, hennes egna erfarenheter varvas med kort och enkel fakta. Det blir nästa som ett enkelt uppslagsverk och reumatiska sjukdomar. Jag gillar även delen där hennes vän berättar om hur hon upplever Nicole och hennes sjukdom, det är bra att få se båda sidorna.

Har du eller någon i din närhet reumatism eller någon annan smärtsam kronisk sjukdom/åkomma så tycker jag absolut att du ska läsa boken.

Sagt om boken
”Personer som har liknande erfarenheter som författaren kommer att ha god behållning av boken, då den ger stöd, hopp och tips som även kan ge anhöriga förtröstan.” Maria Fridstjerna, BTJ

Om författaren
NICOLE FALCIANI är 23 år och bor i Stockholm. Hon har drivit bloggen Nickys.se sedan 2007, arbetat som modell och skådespelerska samt haft en podcast och en SVT-serie tillsammans med profilen Chloé Schuterman. Nicole har över 300 000 följare på Instagram och över 45 000 prenumeranter på sin Youtubekanal. Hon är också ambassadör för Reumatikerförbundet. Tidigare har hon släppt diktboken Kära, Kärleken (2019).

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln