Käre Edward

Titel: Käre Edward
Författare: Ann Napolitano
Betyg: 4 av 5
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 332
ISBN: 9789146236894

En sommarmorgon lyfter ett flygplan från New York till Los Angeles. Det är 191 passagerare ombord, bland dem en ung kvinna som tar ett graviditetstest på flygplanets toalett, en Wall Street-miljonär som flirtar med flygvärdinnan, en skadad soldat som återvänder från Afghanistan och två föräldrar som flyttar över landet med sina söner. När planet kraschar på ett fält i Colorado är den yngste av dessa pojkar, 12-årige Edward Adler, den enda som överlever.

Edward kämpar för att förstå meningen med sin överlevnad och för att hitta en plats i världen utan sin familj. I det nya hemmet hos mostern och hennes man är den enda trösten vänskapen med flickan i huset bredvid, Shay. Tillsammans gör Edward och Shay en häpnadsväckande upptäckt: gömda i familjens garage finns säckar med brev från släktingar till de andra passagerarna, adresserade till Edward.

Eftersom Edward växer upp i skuggan av barndomens plötsliga tragedi tvingas han konfrontera några av livets mest djupgående frågor: Hur gör vi det mesta av den tid vi får? Och vad betyder det att inte bara överleva, utan att verkligen leva?

Egna referenser
Vissa böcker berör mer n andra. Denna hör definitivt till kategorin berörande.

Böcker om flygplansolyckor brukar sluta lyckligt och de gör denna också. På ett sätt. Men på ett annat sätt är den en tragedi, full med mörker och ångest.

Det är en känslosam bok, tårarna hotar att rinna över vid några tillfällen, speciellt mor slutet. Den väcker många tankar och känslor om bl.a. värderingar. Vad är ett meningsfullt liv? Vad betyder något i ditt liv, vilka människor i din omgivning vill du inte vara utan? Hur kan du leva ditt liv så att varje dag känns meningsfull?

Boken är välskriven och Ann Napolitano gestaltar karaktärerna på ett mycket bra sätt. Jag kan känna Edwards känslor, hans uppgiven het och omgivningen önskan om att han ska må bra. Jag gillar verkligen att man får lära känna medpassagerarna, dels under själva flygningen, dels genom breven.

Vill du läsa en lite annorlunda bok som berör är detta boken för dig.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln