Spillror


Titel:
 Spillror
Författare: Don Winslow
Betyg: 4 av 5
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2020
Format: Häftad
Antal sidor: 476
ISBN: 9789150948691

Med romaner som MurenStyrkan och The Cartel har Don Winslow tagit plats som en av världens främsta skildrare av den undre världen. Nu kommer Splitter, en samling med sex noveller som utspelar sig i samma miljöer och kretsar kring samma människor.

Här möter vi kriminella på samhällets botten – och toppnivåer, kämpande poliser som vigt sitt liv åt jobbet, privatutredare, knarklangare, flyktingar och de förlorade själar som utan strålkastare navigerar genom nattens mörker längs USA:s kriminella motorvägar. Allt skildrat med Don Winslows karakteristiska insikt, tempo, humor, medkänsla och glimrande skarpa prosa.

Egna reflektioner
Noveller kan vara platta, forcerade och utan någon röd tråd. Men de kan också vara mustiga, välskrivna och väl genomtänkta. Denna novellsamling tillhör definitivt de sistnämnda.

Trots att det är sex olika noveller, alla med olika karaktärer, så har de vissa saker gemensamt. De handlar alla om poliser som kämpar mot droger och våld men som ibland är tvugna att tulla lite på gränserna mellan rätt och fel. Det gör att jag känner ett större förtroende för huvudkaraktärerna, de blir mänskligare, de har känslor.

Don Winslow väver skickligt in ett dolt budskap i sina historier. Allt är inte svart eller vitt, rätt eller fel. Ibland gör man felbedömningar som kan få obehagliga konsekvenser, men det är mänskligt, ingen är perfekt.

Även om novellerna är lika i grunden så skiljer de sig åt. Någon är blodig, en annan humoristisk. Någon får dig att gråta och en annan at fundera över livet. Men alla sex är underhållande och lättlästa, absolut en bok jag kan rekommendera.

Sagt om boken
Tempot är högt och trots det kompakta novellformatet lyckas Winslow ringa in allt som är dåligt i det amerikanska samhället. Ett USA där de sjysta snubbarna är de som råkar mest illa ut. Stilen är hårdkokt, språket knivskarpt. Det är en ren fröjd att läsa, och Anders Nunstedts översättning är följsam. Spillror är en novellsamling för den som uppskattar humor, känsla och gravallvarligt våld. Katrine Hamori, BTJ

Om författaren
Don Winslow är född i New York och bor i Kalifornien. Han har jobbat som journalist och privatutredare och skrivit ett 20-tal romaner som givits ut i ännu fler länder. Den senaste, Muren, som kom på svenska 2019, har hyllats av både kritiker och läsare och fått enorm uppmärksamhet världen över. Romanen Savages (2010) filmatiserades av Oliver Stone och 2018 köpte Ridley Scott (Thelma & Louise, Gladiator) rättigheterna till att filmatisera polisromanen Styrkan (2018).

”En av vår tids mest kraftfulla författare.” Jens Lapidus

”Winslow är en mästare.” Michael Connelly

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln