Berättelsen om en stad

Titel: Berättelsen om en stad
Författare: David Kjellberg Hjort
Betyg: 3 av 5
Förlag: Ekström & Garay
Utgiven: 2019
Format: Häftad
Antal sidor: 116
ISBN: 9789189047075

En fysisk plats kan påverka människors känslor och tankar – även hos den som befinner sig långt därifrån. ”Berättelsen om en stad” fångar stämningen, själva essensen av en plats.

Vi får följa en man som efter ett uppbrott återvänder till sin hemstad efter många års frånvaro, för att driva ett litet hotell. Det är februari och mannen är lika ensam och tom inombords som stadens gator. Men han lever i staden och påverkas av den, ser gradvis nya nyanser växa fram – i staden såväl som hos sig själv.

I en parallellhistoria förflyttas handlingen till fyrtiotalet och en kvinna som lever i staden. I berättelsen är vi med henne när hon närmar sig stadens människor och när tyskarna av misstag fäller brandbomber en mörk natt.

I ”Berättelsen om en stad” blir staden en egen värld, och bokens egentliga huvudkaraktär, som vecklar ut sig i allt fler lager.

Egna reflektioner
Vi är många som på ett eller annat sätt har anknytning till ”semesterorter”, både sommar- och vintersemester. Själv har jag bott och jobbat i Båstad och det är ju som två helt olika ställen beroende på om man är där i februari eller juli.

Staden i boken lever sitt egna liv och blir nästan som en egen karaktär parallellt med berättarjaget. Båda två växer under bokens gång efterhand som man lär känna dem.

David Kjellberg Hjort beskriver staden på ett vackert, nästan kärleksfullt sätt. Detta är en annorlunda bok där fokus ligger på staden och hur den påverkar de som bor där, inte tvärtom.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln