Den gudomliga familjen

Titel: Den gudomliga familjen
Författare: Anna Löfdahl
Betyg: 5 av 5
Förlag: Under the Kite
Utgiven: 2020
Format: Danska band
Antal sidor: 328
ISBN: 9789198525120

Den egensinniga Lilith var Adams första hustru. Deras lika starka viljor ledde till osämja och gräl i Paradiset, så Lilith lämnade Adam. Då skapade Gud en ny kvinna av Adams revben: Eva.

Nu lever Eva och Adam villaliv med barn. När Eva upptäcker att Adam är notoriskt otrogen skakas deras tillvaro i grunden. De andra i mytens dysfunktionella familj dras in i Evas och Adams livskris och uråldriga familjemönster väcks till liv. Lilith vill att jordens mesiga revbenskvinna ska försvinna för gott. Gud vill, som vanligt, att Eva ska förlåta Adam och Djävulen vill att Gud ska inse sin egen historiska skuld.

När Lilith lockar ut Eva på äventyr börjar det dysfunktionella familjemönstret falla samman. Men vem avgår med segern?

Den gudomliga familjen är en idéroman om de långtgående konsekvenserna av att Gud straffade historiens första feminist Lilith och skapade en ny kvinna åt Adam.

Egna reflektioner
Men oj vilken bok! Så olik allt annat jag läst. Och då menar jag på ett positivt sätt. Man skulle kunna säga att det är en modern och frispråkig version av det som hände i tidernas begynnelse.

Det är en lättläst bok. När jag väl började läsa var det svårt att sluta. Det är bra driv i historien och Gud och hans familj verkar ha stora problem att samarbeta. Jag gillar speciellt att man får se allt ur olika synvinklar, att allt inte är svart eller vitt, rätt eller fel.

Anna Löfdahl skriver på ett skickligt och humoristiskt sätt om ett, i grunden, viktigt problem. Trots den lättsamma tonen väcker boken tankar om jämlikhet och samhällets struktur.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln