Silverhjärta

Titel: Silverhjärta
Författare: Kai Bruno
Betyg: 3 av 5
Förlag: Visto Förlag
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 264
ISBN: 9789178851621

Det är år 2067 och samhället styrs av artificiell intelligens. Janina är 83 år och vet att hon snart ska dö. Livet har varit som lösa bitar hon inte klarat av att sätta samman och innan hon dör vill hon få en känsla av helhet, få grepp om allt som har förändrats under hennes livstid.
Hon möter den mystiska kvinna hon var sextio år tidigare som genom ett mirakel hindrades att ta sitt liv. Främmandekänslan är stark när hon ser henne i sin spegelbild. Då hade hon livet framför sig men ville dö, nu älskar hon livet men står inför slutet.
Spegelansiktets röst blir som hörbara tankar, allt intensivare. Minnen kommer upp, trådar som Janina försöker sätta samman. Hon försöker hitta det fina i sig själv, sinnebilden för det blir ett silverhjärta som hon har fått av mannen hon älskar, Fredrik.
Janinas udda personlighet och sociala tillkortakommanden framträder. Undergivenheten gäller även spegelansiktet som allt mer tar kontrollen och verkar styra vilka minnen som kommer upp. Frågan är vad som verkligen har hänt, om minnena är sanna. Smygande undrar Janina vad spegelbilden egentligen är, om det är artificiell intelligens, hennes eget inre, eller något hon inte förstår som styr den.

Egna reflektioner
Hur vet man om man har haft ett bra liv eller inte? Kommer man ihåg allt som har hänt? Både de bra och de dåliga sakerna? Stämmer minnen man har överens med verkligheten?

Ja, detta är frågor som Janina ställs inför i Silverhjärta, den tredje och sista delen av trilogin Minnenas skuggor. Det är frågor som väcker tankar, inte bara hos Janina utan även hos mig. Jag har bara levt drygt halva mitt liv (statistiskt sett) men det är klart att jag ändå funderar på allt som varit.

Boken är lättläst och språket är enkelt, nästan lite poetiskt. Jag gillar speciellt delarna där hon ser tillbaka på, och beskriver, det som har varit. Kai Bruno belyser många problem som kommer när man inte är som alla andra, hur svårt det är att passa in i samhället om man inte förstår alla sociala koder. Det är en känslosam bok och en och annan tår föll på min kind när jag läste den.

Om boken
SILVERHJÄRTA är den sista boken av tre i serien MINNENAS SKUGGOR som, liksom de andra två, kan läsas fristående. Den första MINNENAS SKUGGOR gavs ut 2017 av Calidris förlag, den andra DEN BLÅ SAFIREN gavs ut 2018 av Visto förlag.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Författaren Kai Bruno
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln