Minnenas skuggor

Titel: Minnenas skuggor
Författare: Kai Bruno
Betyg: 3 av 5
Förlag: Calidris Förlag
Utgiven: 2017
Format: Danskt band
Antal sidor: 467
ISBN: 9789198366297

Jarl flyr smärtan och kastar sig ut genom fönstret på sjunde våningen under en semesterresa i Köpenhamn. Bakom den desperata handlingen ruvar familjehemligheter. Sakta väcks de upp, men inte bara i vardagen. De speglas i drömmarna, i upplevelser nära döden, bortanför medvetandets gräns. Vi följer hur Jarls familj splittras, hur minnena lever som skuggor bakom dem. Fast det finns också en längtan, tillbaka till tiden när de var en familj, till att mötas igen. Och vissa ögonblick är avgörande. Som genom ett eldprov bestäms om sjuka mönster ska brytas upp, eller slukas i känslans krater. Ytterst är berättelsen en skildring av gränsen mellan liv och död, när en människa står på kanten i valet av att existera eller gå under, i sökandet efter kärleken till livet.

MINNENAS SKUGGOR är en känslosam och dramatisk berättelse som tar upp viktiga existentiella frågor. Hur destruktiva handlingar kan få genomslag genom flera generationer.

Egna reflektioner
Vad är dröm och vad är verklighet? Ja den frågan ställer jag mig flera gånger medan jag läser. Ondskan är ständigt närvarande hos familjen. Den tar sig in i allas huvud och ingen verkar kunna mota bort den.

Det är en tung bok, tragiska livsöden, ångest, övergrepp, alkoholism, depression och psykisk ohälsa. Men det finns även glädje och positivitet. Trots allt det tunga och trots att det är en tjock bok blir den aldrig jobbig att läsa. Tvärtom är den lättläst och har ett enkelt språk som flyter på bra.

Kai Bruno är väldigt bra på att gestalta de olika personligheterna, det märks att han har stött på flera av dem i sitt jobb. Han har hittat en fin balansgång mellan liv och död, mellan valet av att existera eller gå under. Vill du veta hur det går för familjen? Kommer de att hitta tillbaka till varandra och bli av med ondskan en gång för alla? Läs boken så får du se.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Författaren Kai Bruno
Bokus (ljudbok)
Adlibris (e-bok)