Fragment (som om vi aldrig fanns)

Titel: Fragment (som om vi aldrig fanns)
Författare: Peter Sjöquist
Betyg: 🎈🎈🎈(3/5)
Förlag: Tegar Förlag
Utgiven: 2020
Format: Inbunden
Antal sidor: 193
ISBN: 9789151907819

”Hej, det är syster Jane på larmcentralen.” Johannes kan inte hålla sig för skratt trots att han är skitförbannad över att få det här samtalet. Syster Jane, den låten har han inte hört sedan sjuttiotalet. 
”Sån tur att det var du”, citerar han låttexten men Jane förstår inte och Johannes struntar i att försöka förklara. Det är inte riktigt läge antar han. 
”Vi har fått ett samtal från…”
”Jag förstår det”, avbryter Johannes, ”jag trodde inte hon skulle ringa.”
”Ja, de var lite oroliga. Vi kan skicka en ambulans.”
”Ambulans? Varför det?”
”Du har uttryckt att du har ångest och självmordstankar.”

Skådespelaren Johannes kämpar utan framgång för att komma tillbaka in i den tuffa bransch han varit borta från en längre tid. Samtidigt blir hans distansrelation med en kvinna i Norge allt mer destruktiv. Hon kräver att han ska lämna allt i Sverige och Johannes befinner sig snart i en livssituation där hotet om undergång är ständigt närvarande. Ekonomin rasar ihop fullständigt, mörka minnesfragment från det förflutna jagar honom och snart ser han inga vägar ut. 

Egna reflektioner
Man säger ju att ögat måste ha sitt och här får det verkligen det. Detta är ett av de finaste omslagen jag sett på länge, vilken härlig utsikt.

Här har vi en välskriven bok med ämnen som berör. Peter Sjöquist skriver på ett rakt och enkelt sätt men ändå med mycket känslor, en i sig lite ovanlig kombination. Boken är lättläst med ganska bra indelningar av de olika tidsperioderna. Eftersom en del av boken utspelar sig i Norge finns det en del meningar på norska vilket jag bara tycker förstärker det faktum att kvinnan i hans liv är norska. Men att skriva en del ord på både norska och svenska efter varandra upplever jag snarare negativt, det gör att min läsning hakar upp sig lite. Men bortsett från det så är det absolut en läsvärd bok.

Om författaren
Fragment (som om vi aldrig fanns) är en stark debutroman av Skådespelaren Peter Sjöquist. Författaren skriver om utsatthet, sårbarhet och känslor på ett sätt som vi vanligtvis är vana att kvinnor gör. Han lyckas kombinera detta med sitt unika och raka sätt att uttrycka sig.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln