Värket

Titel: Värket
Författare: Katarina Lundholm
Betyg: 🎈🎈🎈(3/5)
Förlag: Visto Förlag
Utgiven: 2029
Format: Häftad
Antal sidor: 211
ISBN: 9789178850563

Vad händer när den gamla anrika myndigheten Värket plötsligt bestämmer sig för att lämna det trygga kontoret där alla har eget arbetsrum? Myndigheten genomför en flytt till ett öppet kontor och moderniserar sitt arbete genom att arbeta papperslöst och aktivitetsbaserat.

Karriäristen Gertrud är anställd på Värket för att genomföra förändringen. Detta gör hon utan några som helst skrupler. Med sina vapendragare, Bill och Bull, blir hon snabbt personalens gemensamma fiende. Det finns ingenstans att gömma sig i det nya kontoret. Bland saccosäckar och motionscyklar får vi ta del av glädje, ensamhet, genrep inför besök och frustration över att inte bli lyssnad på.

Vi får följa den illusionslöse Bosse, som arbetat på Värket i många år, och hans kolleger. Hur påverkas Bosse, ängsliga Laila, stöddige Sebbe, ensamstående pappan Anders och pladdriga Pia av den stora förändringen? Alla har ett bagage med sig och vi får lära känna dem och följa deras omtumlande resa i den nya miljön.

Egna reflektioner
Jag var lite kluven inför denna bok. Kan det verkligen vara intressant att läsa om när en gammal myndighet flyttar ut till ett öppet kontorslandskap? Ja, det är ju det boken handlar om, i grunden.

När jag började läsa blev jag positivt överraskad. Det tog inte många sidor innan jag kände igen mig i vissa av deras tankar och resonemang. Katarina Lundholm har lyckats beskriva resan på ett väldigt bra sätt. Hon har fångat och vidareutvecklat flera olika typer av människor i sina karaktärer. Men hon har även fått in humor, värme och omtänksamhet i boken. Ett lysande exempel på ev välskriven debut.

Sagt om boken
En lysande debut som väcker många känslor och stor igenkänning. Jag sträckläste denna fängslande och mycket välskrivna debutroman och längtar efter att läsa mer av denna författare. AGNETA NORRGÅRD, boktipsare känd från Go kväll och P4 Västernorrland.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Visto Förlag
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln