Flickorna som sprang

Titel: Flickorna som sprang
Författare: Simon Häggström
Betyg: 🎈🎈🎈🎈🎈(5/5)
Förlag: Harper Collins
Utgiven: 2019
Format: inbunden
Antal sidor: 381
ISBN: 9789150943351

Romandebut inspirerad av verkliga händelser.

Flickorna som sprang får läsaren följa med in i Stockholms skuggvärld och möta poliser, hallickar och sexköpare och de som gör sitt bästa för att överleva där. Jennifer och Malvina har rymt från sitt HVB-hem, sover på en madrass i ett garage, lurar torskar på pengar och dras in i en härva de inte kan klara sig ur. Samtidigt lär vi känna människohandelspoliserna Markus och Natalia i jakten på hallickarna. Prostitutionsvärlden är en ännu outforskad plats i kriminalromansammanhang, nu tar Simon Häggström oss i handen och för oss dit. Det är en oförglömlig resa, en verklighetsnära skildring av de mörka sidor i samhället som vi ofta väljer att blunda för men boken handlar också om människans förmåga att överleva under de mest extrema förhållanden. Det är outhärdligt spännande och berättelsen läses med hög puls och andan i halsen.

Egna reflektioner
Det är inte ofta jag får tag på en bok som berör mig så mycket som denna gjorde. Jag ville inte sluta läsa men var tvungen att ta paus ibland för att överhuvudtaget kunna fortsätta läsa.

Jag vill börja med att varna känsliga läsare. Det är många obehagliga och känslomässigt jobbiga scener i boken, speciellt om man som jag, har en dotter. Men trots alla vidrigheter är det en väldigt bra, lättläst och välskriven bok. Simon Häggström har ett sätt att skriva som gör att du sugs in i boken. Allt känns, tyvärr, väldigt äkta och det märks att han har gjort en ordentlig research och har mycket kött på benen. Boken är jobbig at läsa och jag känner mig illa till mods, men den har ett väldigt viktigt budskap att förmedla.

Sagt om boken
”Beskrivningarna av det polisiära arbetet känns trovärdiga och språket är enkelt och effektivt. Känslan är att Häggströms erfarenheter från den råa verkligheten i storstadsmörkret kommer att resultera i fler omskakande, läsvärda romaner framöver.”
– BTJ-häftet nr 13, 2019. Lektör: Andreas Lenander

”Flickorna som sprang är en spännande och viktig berättelse”
– BOKLYSTEN*

Om författaren
SIMON HÄGGSTRÖM är författare och kriminalinspektör vid människohandelsgruppen inom NOA, Nationella operativa avdelningen. Under tio år har han arbetat som polis med inriktning mot prostitution och människohandel. Han har också skrivit två uppmärksammade fackböcker om den undre världen, Skuggans lag (2016) och Nattstad (2017). Flickorna som sprang är hans romandebut och den inledande delen i en ny kriminalserie.

Boken finns att köpa hos bl.a.
Bokus
Adlibris
Akademibokhandeln